Duffy

Kennel

ÄNGSBACKEN

I slutet på Juli 2010 föddes Ängsbacken's D-kull. En av valparna blev döpt till Ängsbacken's Duffy. Tanken var att vi skulle behålla Duffy själva, men när en tidigare valpköpare och vän (AJ) hörde av sig och var interesserad bestämde vi att Duffy skulle få flytta till henne för utbildning. Eftersom AJ själv är uppfödare så skrev vi ett avtal om att hon skulle utbilda Duffy, men att vi hade äganderätt och avelsrätt för hunden. Efter att vi tagit en kull med minst 2 levande valpar över 6 veckors ålder så skulle äganderätten övergå till den andra personen om hon så önskade.

 

Vi höll god kontakt och allt fungerade fint. Duffy utbildades och tävlade. Hela tiden hade vi god kontakt och diskuterade när parning skulle vara lämpligt för att det skulle funka med AJ och Duffys tävlande. Planen var att Duffy skulle tävlas under 2014, men då AJ hade flera unghundar hemma så blev det inget tävlande det året. Själva hade vi planerat på att para en annan tik och två kullar samtidigt ville vi inte ha.

 

Våren 2015 var för alla parter en lämplig tidpunkt för en valpkull. Vi hade hittat en hane vi tyckte skulle passa och reste till Holland för att para Duffy. Hundarna fick träffas flera gånger, men när Duffy var redo för parning så var hanen inte intresserad. Så snopna fick vi åka hem igen. Gemensamt med AJ bestämdes att hon skulle få para Duffy på hösten 2015 och ta en kull valpar i sin kennel. Sedan skulle vi själva göra ett nytt försök med parning under 2016. AJ parade Duffy under hösten 2015 och i januari föddes två valpar. Ingen av valparna överlevde.

 

Under våren 2016 tittade vi på hanar som skulle kunna passa Duffy och hade som valigt fortsatt god kontakt med AJ. Så den 5 maj 2016 hör AJ av sig på telefon och medelar att hon bestämmt sig för att hon vill lämna tillbaks Duffy. Vi blir väldigt förvånade, men den 10 maj 2016 träffas vi i Uppsala och AJ lämnar Duffy till oss och skriver under på att hon har hävt avtalet och återlämnat hunden. Vi ser oss fortfarande som vänner och har inga "hard feelings". Senare under maj hör AJ av sig och berättar att det verkligen känns som hon tagit rätt beslut och att allt är bra. Det finns även vittnen som hört AJ prata om att det är hon som valt att lämnat tillbaks Duffy.

 

När Duffy lämnas till oss så har hon redan börjat löpa och vi har tikar hemma som ska valpa i slutet på maj. Vi bestämmer oss därför för att inte para Duffy i maj utan istället vänta. Jarmo börjar träna med Duffy och de finner varandra direkt. Planen blir att sikta på en IPO 1 till hösten 2016.

 

Så i augusti hör AJ av sig och säger att hon vill köpa Duffy. Vi svarar att det inte är aktuellt att sälja Duffy då hon och Jarmo trivs att träna ihop och att vi planerar att para henne framöver. Fredagen den 12 augusti 2016 ringer AJ igen och säger att Duffy är hennes (enligt SKK?), samt att hon ska anmäla oss till SKK. Det hela känns väldigt olustigt. Kattis försöker få tag på SKKs juidiska avdelning, men de har slutat för dagen. Jarmo är på Visingsö för att döma Schäfer SM i IPO över helgen och han har Duffy med sig.

 

Söndagen den 14 augusti 2016 är Jarmo ute och rastar Duffy på Visingsö. Plötsligt dyker AJ och en person till upp. AJ börjar slita i kopplet och dra av Duffy halsbandet. Det blir väldigt tumultartat och Jarmo ramlar. AJ lyckas få loss Duffy och springer till en bil som kör iväg till färjan. Färjan hinner gå innan någon kommer ikapp. Flera personer ser händelsen och vittnesmål finns.

 

Polisen kontaktas, polisanmälan om stöld upprättas och polisen finns på andra sidan när färjan kommer in. AJ tas in för förhör, men Duffy finns inte längre i bilen. Den andra personen som var med vid stölden lämnar färjan till fots och försvinner med Duffy. Så nu är Duffy borta!

 

Rättegång hölls under våren 2017 och AJ dömdes för ofredande och egenmäktigt förfarande. I slutet på juli vann domen, mål nr: B 524-17, laga kraft. (Hovrätten beviljade inte AJ:s överklagan.)


Efter en civilrättslig process kom Duffy hem den 22 januari 2019.
Mål T 3235 i Uppsala Tingsrätt.) Vi är oerhört lättade över att denna historia äntligen fått ett slut.

 

Har du frågor eller vill se bild på avtalet kontaka oss på e-post:

aengsbacken[@]hotmail.com

Jarmo & Duffy 2016
Duffy vid sjön sommaren 2016